الغذاء الآمن في منهاج النبوة والعصر الحديث

(دراسة وصفية تحليلية)

Authors

  • MA: Ahlam Mohammad Elhned. قسم الدراسات الإسلامية، كلية التربية، جامعة طبرق. Author

DOI:

https://doi.org/10.64516/8yyr5b26

Keywords:

safe food, prophetic method, food, etiquette

Abstract

Praise be to God, and prayers and peace be upon the Messenger of God, may God’s prayers and peace be upon him, and I bear witness that there is no god but God and that Muhammad is His servant and Messenger

     The Sunnah of the Prophet guided the importance of food for the human body and showed the most important foods that raise his physical capabilities, keep him away from diseases and illnesses, and enhance his natural immunity. The modern era is a descriptive analytical study.

     The research was based on an introduction and three topics, the introduction included the importance of the research, its objectives, and methodology and research plan. The first topic came to study the method of prophecy in food, and it includes the definition of food, the types of prophetic food, and the method of prophecy in eating food. The second topic concerned the study of the method of prophecy in preserving food from contamination, the third topic dealt with food in the modern era, and it mentions the types of additives, diseases and damages that these additions may cause.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • MA: Ahlam Mohammad Elhned., قسم الدراسات الإسلامية، كلية التربية، جامعة طبرق.

    محاضر مساعد بقسم الدراسات الإسلامية،

    كلية التربية، جامعة طبرق.

References

-المفردات في غريب القرآن، للراغب الأصفهاني، تحقيق: صفوان عدنان داوودي، دار الشامية، بيروت، لبنان ،1992، ص603.

2-هو محمد بن أحمد الأزهر، أبو منصور اللغوي الأديب الشافعي المذهب الهروي، انظر معجم الأدباء (5/2321)، وفيات الأعيان (4/334).

3 -تهذيب اللغة، لأبي منصور محمد بن أحمد الأزهري، تحقيق: ابراهيم الأبياري، دار الكاتب العربي ،1967، ص190.

4-معجم المقاييس في اللغة، لأبي الحسين أحمد بن فارس بن زكريا، حققه شهاب الدين أبو عمرو، دار الفكر، بيروت، لبنان، ط2، 1998، ص618.

5-هو محمد بن مكرم بن علي بن احمد الأنصاري الإفريقي، ثم المصري، جمال الدين أبو الفضل، صاحب لسان العرب في اللغة، انظر الدُرَرُ الكامنة في أعيان المائة الثامنة، لابن حجر العسقلاني (4/262)، بُغيةُ الوُعَاة في طبقات اللغويين والنحاة، لجلال الدين السيوطي (2/274).

6-النهاية في غريب الحديث والأثر، لمجد الدين أبي السعادات الجزري، (3/125).

7-المفردات في غريب القرآن، ص 448.

8-لسان العرب، لابن منظور، دار احياء التراث العربي، بيروت، لبنان، ط3، 1993(1/170).

9-الغذاء والتوازن، رجا طنوس، معهد الإنماء العربي، بيروت، لبنان، ط1 :1980، ص 13.

10-النظام الغذائي في ضوء السُنةِ النبوية، آية محمد علي عبد الرحمن الأغا، رسالة ماجستير في قسم الحديث وعلومه، الجامعة الإسلامية، غزة، عمادة الدراسات العليا، كلية أصول الدين، قسم الحديث الشريف وعلومه.2013. النظام الغذائي في ضوء السنة النبوية (manaraa.com)

11-قاموس الغذاء والتداوي بالنباتات، أحمد قدامه، دار النفائس، بيروت، لبنان، ط2: 1402ه -1982، ص618.

12-صحيح البخاري، أحاديث الأنبياء، باب قول الله عز وجل (ولقد ارسلنا نوحاً إلى قومه إني لكم نذير مبين) (هود :25)، ص 637، ح 03340)

13-الطب النبوي، شمس الدين محمد بن أبي بكر بن أيوب الزرعي ابن القيم الجرزي، دار الفكر، بيروت، لبنان، ص251-252.

14-أخرجه الترمذي وابو داود وابن ماجة وقال الألباني حديث صحيح.

15-مقال في رحاب الطب، نجيب الكيلاني، مجلة المسلم المعاصر، العدد 23.

16-صحتك في الغذاء، محمد السيد الأرناؤوط، طعام الإنسان وشرابه بين الطب والقرآن والسنة، دار المنار، جدة، ص22.

17-زاد المعاد في خير هدي العباد، الطب النبوي، ابن القيم، تحقيق شعيب الأرناؤوط، مؤسسة الرسالة، ج4 (ص:34).

18-الغذاء والتغذية في ضوء الكتاب والسنة، د. موسى اسماعيل البسيط، مجلة جامعة القدس المفتوحة للأبحاث والدراسات – العدد السادس – تشرين أول ،2005. ص327.

19-الأسودان: التمر والماء بين القرآن والسنة، حسان باشا، دار المنار، جدة، ص 38-53.

20-سنن ابن ماجة، لأبي عبد الله محمد بن يزيد القزْويني (ت:273ه)، حكم على أحاديثه وآثاره وعلق عليه المحدث ناصر الدين الألباني (ت:1420ه)، مكتبة المعارف، الرياض، السعودية في الأطعمة باب الزيت، ص2677، رقم (3320).

21-زيت الزيتون بين الطب والقرآن، حسان باشا، دار المنار، جدة، ص64-65.

22-صحتك في الغذاء، محمد السيد أرناؤوط، دار الجيل، بيروت، لبنان، ط1 :1412ه-1992م، ص38-53.

23-الغذاء والتغذية في الإسلام، معز الإسلام عزت فارس، الغذاء والتغذية في الاسلام (khayma.com)

24-تغذية الإنسان، دانية محمد محمود، دار دجلة، عمان، الأردن، ط1 :2010، ص193.

Downloads

Published

2024-01-05

Issue

Section

Articles

How to Cite

Elhned, A. M. (2024). الغذاء الآمن في منهاج النبوة والعصر الحديث: (دراسة وصفية تحليلية). Tobruk University Journal of Social and Human Sciences, 14, 613-629. https://doi.org/10.64516/8yyr5b26